Sök
Meny
Fav
Favoriter

Dueholms eko-ägg

Dueholm ligger söder om Skanderborg och är en pionjär inom ekologiska ägg. Lars och Susanne började sälja ägg från ekologiska höns i början av 90-talet.
Danmark är ett av världens absoluta föregångsland vad gäller ekologiska matvaror. 
Ekologiska ägg är ägg från höns som har bra med plats, möjlighet att krafsa och tillgång till frisk luft och dagsljus. Dueholm som ligger söder om Skanderborg i Danmark, är en pionjär inom ekologiska ägg. Lars och Susanne började sälja ägg från ekologiska höns i början av 90-talet, då det var ovanligt med intresse för ekologiskt i hönshållning.
 
Det var därför svårt för dem att hitta någon som ville packa och sälja äggen. De startade således upp sitt eget Dueholms äggpackeri. Sedan de tog över Dueholm från Lars föräldrar har Susanne och Lars ihop med sina söner, byggt upp packeriet på gården. År 2012 blev de dock tvungna att flytta packeriet till granngården, på grund av platsbrist.
Ett bra liv med hög djurvälfärd
Ända från början har Dueholm varit föregångare för en rad djurvälfärdsåtgärder, så som förbud mot näbbkupering av ekologiska höns och bruk av verandor med halvtak som tillbyggnader till hönshus. Det ger hönsen möjlighet att gå ut på ett torrt underlag, oavsett väderlek.
”Varje ägg som läggs i äggkartong i vårt packeri, kommer från höns som har har ett bra liv, med hög djurvälfärd. Det är vårt ledord.” - Lars.
På Dueholm släpps hönsen ut på morgonen, så de kan spendera dagen på att ströbada och sprätta efter föda mellan blommor och träd. När det mörknar återvänder hönsen till stallarna, där de hittar en pinne att sova på till nästa dag - ett liv som liknar det hönan hade levt i naturen. 
Utöver ägg från egen gård pakkar Dueholm ägg från höns från andra ekologiska gårdar. En av dem är Hvolbækgaard, som ligger mellan Odder och Skanderborg. På Hvolbækgaard, som Jytte och Uffe har drivit sedan 1998, går hönsen mellan äppel- och poppelträd och sprätter, och äter fallfrukt. 
Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-