Sök
Meny
Fav
Favoriter

Coteaux Nantais

1971 blev Coteaux Nantais Frankrikes första ekologiskt certifierade fruktplantage

Coteaux Nantais ligger vid Nantes, sydväst om Paris. Det är ett samarbete mellan flera gårdar, ett musteri, en syltfabrik och en gårdsbutik. 1971 blev Coteaux Nantais Frankrikes första ekologiskt certifierade fruktplantage och 1997 blev odlingarna biodynamiska.

2001 tog Benoît van Ossel över verksamheten. Han hade tidigare varit affärsman i Belgien, men bestämde sig på 90-talet att förändra sitt liv. En slump ledde honom till Coteaux Nantais och snart blev han totalt uppslukad i fruktodling och ekologi.

Gårdens 94 hektar bjuder bland annat på 33 olika äpple- och päronsorter, plommon, aprikoser, persikor och mirabeller, kiwi, jordgubbar, kvitten och rabarber.

Coteaux Nantais har de senaste åren utvecklat en stor produktion av ekologiska dagligvaror. Äpplen och päron pressas till must och cider, äpplen lagras till vinäger, frukterna förvandlas till juice och nektar och bären ingår i hemgjorda sylter, purér och kompotter.

Tillsammans med Benoît har Årstiderna nu valt ut ett brett sortiment av Coteaux Nantais bästa ekologiska produkter att erbjuda våra kunder. Det rör sig om juicerna och vinägern som du hittar i vårt sortiment med Årstidernas etikett. Allt tillverkas av rena ingredienser med ett minimum av tillsatt socker. De färska ingredienserna tillagas varsamt för att bevara högsta möjliga smak. Synen av tusentals fruktträd som blommar är överväldigande och vacker. Benoît van Ossel får något avlägset i blicken när han ska berätta om det allra bästa ögonblicket på Coteaux Nantais.

”Du borde se träden i april, när allt blommar, och solljuset får det att flimra framför dina ögon, och det surrar av tusentals bin i träden. Sedan går jag ut och sätter mig mitt i alltihop och njuter av naturen, säger Benoît van Ossel. Det är inte svårt att förstå vad det var som lockade honom hit. Livet här är närmast idylliskt.

En tydlig vision om hållbar utveckling

Vilken annan affärsman som helst kanske hade velat lyfta fram sin senaste investering eller nya maskin, men på Coteaux Nantais handlar det mycket om att ha känslan, familjen och konsumenten med sig. 

”Vi måste fortsätta att utveckla företaget, men på en hållbar nivå. Vår passion för naturen måste bevaras”, säger Benoît. Han anser att naturglädjen måste delas. Coteaux Nantais bjuder därför in skolbarn som vill besöka jordbruket och hjälpa till att skörda och pressa äpplen i must. På så sätt kommer barnen ut i naturen, blir klokare på all grönska och tjänar en liten slant på att sälja den färdiga äppelmusten.


Ständigt pågående arbete hos Conteaux Nantais

Barn och barnbarn till de två familjerna, som redan 1943 anlade den första fruktplantagen, arbetar fortfarande i företaget. Arbetet med frukt är traditionellt sett säsongsarbete, men på Coteaux Nantais jobbar man året runt. Det är av stor betydelse för de många familjer i närområdet, som är beroende av arbetet på gården.

När Benoît tog över verksamheten 2001 satte han upp tydliga mål för sig själv: Mycket mer frukt och många fler olika sorter skulle odlas. Arbetet på gårdarna fick sträckas ut för att ge sysselsättning under hela året. Ska man klara det måste överskottsfrukten utnyttjas bättre. Lösningen var enkel: tillverkning av must, juice, sylt och ett brett utbud av andra dagligvaror baserade på frukt.

Kunderna rådfrågas vid produktuveckling

Alla nya produkter testas först bland gårdens anställda. Sedan delas smakprov ut i gårdens butik och på marknadsdagar i närområdet. Hit kommer folk från trakten och ger feedback och smakar på en ny sylt eller juice.

"Jag skickar inte ut något som jag inte själv tycker om", säger Benoît, "men jag lyssnar mycket på våra kunder som kommer till gårdsbutiken och risar eller rosar våra produkter."

Benoîts tankar återvänder till hans fruktträdgård. ”Det är fantastiskt även på hösten när vi skördar. Varje träd och frukt är unikt och har otroliga färger.” 

 

 

 

 

 

 

Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-