Sök
Meny
Fav
Favoriter

Placida Osuna

Plácido är en av olivodlarna som producerar vår olivolja

Mitt i området som brukar kallas "Spaniens stekpanna", cirka 100 km från Sevilla, hittar vi Placida Osuna. Här är det varmt. Riktigt varmt. Landskapet är torrt och jorden är helt röd i färgen. Här mitt i olivlunden eller mellan långa rader av olivträd, står Plácido, på den mark som hans mormor köpte tillbaka för länge sedan. Idag producerar han olivolja åt Årstiderna.

Här snackar vi om en ganska unik produktion, där olivoljan produceras av oliver från en och samma odling. Plácido är förutom lantbrukare även poet och konstnär. Hans familjs olivodling består av hela 88.000 olivträd! Det är en väldigt speciell känsla att stå med honom mitt bland de långa raderna av olivträd och höra honom berätta om hur man gör en riktigt god olivolja: ”Kärlek till jorden, träden odlas med omtanke och att hela tiden se til att vi använder de allra bästa oliverna som vi har tagit väl hand om”.

Oliverna skördas manuellt med omtanke för fåglarna

Olivträdet ska egentligen behandlas som vilket frukträd som helst. Ympning görs för att säkerställa sorten och så skördas oliverna i oktober och november. Vid skörden skakas träden så att oliverna faller ner på en stor duk som fångar upp dem. Det är en helt manuell process som görs om dagen, för att se till att inga sovande fåglar som annars gillar att befinna sig i träden om natten, kommer till skada.

Efter skörd så ska oliverna pressas inom 12 timmar. Det är optimalt att pressa oliverna så snabbt efter skörd för att bevara smaken och resultatet blir en mycket välsmakande olivolja. Varje olivträd ger cirka 7-8 liter olivilja. Det behövs alltså skörd från ett helt träd för att skicka ut 8 burkar med olivolja till våra kunder. Imponerande!

 

Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-