Sök
Meny
Fav
Favoriter

Årstiderna är B Corp-certifierade

Årstiderna har blivit B Corp-certifierade med 106,7 poäng
Processen tog mer än ett år men nu är det äntligen officiellt. Årstiderna är B Corp-certifierade. Som alla andra företag med certifieringen har vi svarat på 250 frågor och lämnat in underlag gällande vårt sociala och miljömässiga avtryck. Nu kan vi stolt berätta att vi äntligen är B Corp-certifierade tillsammans med cirka 5.000 andra hållbara företag i världen.

Vad är B Corp?

B Corp är en rörelse som består av ett nätverk av företag som alla lever upp till en ny standard för hållbarhet. För att bli en B Corp-certifierad verksamhet gäller det inte enbart att förhålla sig till regler, utan också dokumentera det avtryck som verksamheten bidrar till för planeten. Det gäller allt från miljöpåverkan, socialt ansvar, arbetsmiljö och det värde som verksamheten har för samhället.

Det är B Lab, en icke vinstdrivande internationell organisation, som står bakom B Corp.

För Årstiderna har det alltid varit viktigt att prioritera både vår planet och våra kollegors trivsel högt. Vårt B Corp score landade på 106,7 poäng, vilket vi är oerhört stolta över. Det är en siffra som säger mycket om vad vi som företag står för och hur vi kan påverka både människor och miljö. Årstiderna har högst B Corp score av alla B Corp-certifierade livsmedelsföretag i Norden, vilket är en stor bedrift. Det krävs 80 poäng för att få en certifiering.

I Sverige är det hittills endast ett 70-tal företag som är B Corp-certifierade, och vi är stolta över att vara ett av de första svenska företagen med den rigorösa hållbarhetscertifieringen. B Corp har en hollistisk syn på hållbarhet vilket innebär att både sociala och miljörelaterade frågor ska genomsyra företagens hela verksamhet för att en certifiering ska kunna uppnås. 

samband med vår B Corp-certifiering lanserade vi "Årstiderna Food Impact", som mäter våra matkassars klimatavtryck.

Søren Ejlersen, en av våra grundare uttalar sig så här om nyheten om att Årstiderna nu är B Corp-certifierade:

”När jag och Thomas Harttung grundade Årstiderna 1999, tvivlade vi inte en sekund på att vi ville vara 100% ekologiska. Vi var ekologiska pionjärer på den tiden, vilket jag är väldigt stolt över. Jag är också mycket stolt över att vi nu har blivit B Corp-certifierade. Vi har nämligen ett stort behov av att kunna förhålla oss till vad hållbarhet är, vilket B Corp sätter ord på och ramar för.

Hos Årstiderna säger vi att "jorden kallar" – vi har ett brinnande intresse av att vara ambitiösa för planetens skull, och det tycker jag vi är med en B Corp-certifiering."

Läs mer om B Corp och vårt B Corp score här.

 

Årstiderna Food Impact - Se din middags klimatavtryck

Redan år 2007 började vi mäta vårt CO2-avtryck för hela Årstidernas verksamhet. Vi sammanställer CO2-räkenskaper och arbetar aktivt med att minska vårt klimatavtryck. Årstiderna Food Impact är beräkningen av våra matkassars CO2-avtryck.

Nu kan alla familjer med en matkasse från Årstiderna se vilket avtryck deras middagar har på klimatet, för siffrorna är offentliga för att det ska vara så enkelt som möjligt att göra en skillnad och minska sitt klimatavtryck.

”Det är riktigt intressant att se hur många kilo CO2 varje middag bidrar till. Vi räknar på det för att ge familjerna runt middagsbordet möjlighet att få en överblick över matens klimatavtryck och på så sätt få möjlighet att göra ett mer klimatvänligt val.

Något av det mest intressanta, när man räknar på det, och tittar på näringsinnehållet, är att hälsa och klimat faktiskt går hand i hand", säger Søren Ejlersen.

Klimatdebatten svämmar över med siffror och begrepp, och det kan vara svårt att veta vad man ska förhålla sig till. De flesta av oss vill gärna få bättre koll på hur vi själva kan göra bättre val, som bidrar till att vi går åt rätt håll för planetens skull. Genom Årstiderna Food Impact, hoppas vi att det blir lite enklare att förstå matens klimatpåverkan. Det vi äter utgör nämligen en tredjedel av hushållens klimatpåverkan, vilket innebär att en ökad medvetenhet om vad vi lägger på tallriken, kan göra en stor skillnad för planeten.

Läs mer detaljerat om hur vi beräknar klimatavtrycket för våra matkassar här.

 

Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-