Sök
Meny
Fav
Favoriter

Undvika matsvinn

Mat ska ätas, inte kastas.

Vi arbetar tätt ihop med bönderna och leverantörerna för att minimera matsvinnet i produktionsledet, och vi försöker hela tiden köpa precis de mängder råvaror vi kommer att använda i lådorna och i matkassarna. Mängden mat i din matkasse är också anpassad, så att du inte ska riskera att få ett för stort matsvinn hemma. Den lilla mängd råvaror vi har kvar efter att alla kassar och lådor är packade, säljes i våra gårdsbutiker i Danmark, äts till lunch på kontoret eller ges till behövande via hjälporganisationer. Om något ändå skulle bli kvar hamnar det i komposten, som vi använder till jordförbättring på våra gårdar. 

På odlingarna

Det kan vara svårt för odlaren att veta exakt hur mycket hen ska odla. Om det blir för mycket av en viss grönsak, kan hen inte sälja allt. Det leder till svinn. Därför bestämmer vi ihop med bönderna, tidigt på säsongen, vad vi ska ha till era kassar och lådor. Vi har en särskild hemsida, där leverantörerna kan registrera vad de kan leverera. 

Så här säger vår tidigare kvalitetsansvarige Frank Beek: "Vi säger till våra bönder att de ska informera oss om hur mycket de har och så försöker vi att få det till att hänga ihop med våra kunders önskemål. Vi köper också gärna grönsaker i olika storlekar. Ett litet kålhuvud passar perfekt i en matkasse för 2 personer. Et större kålhuvud passar bättre i en matkasse till fler personer. Det är vår stora fördel: att vi har så nära kontakt med både kunden och bonden." 

På vägen 

Färska grönaker och frukter är känsliga varor. De ska alltid hållas kylda och ska fraktas snabbt från odlingen till kunden. Annars håller de inte sig fina och blir till avfall istället för mat. 

Detta råder vi bot på genom att hämta varorna själva direkt hos bönderna, utan mellanhänder, och köra varorna till vårt eget packeri. Där blir varorna packade direkt. De landar inte på något lager eller centralpackeri i något annat land, där de ska vänta på en inköpare. 

Det betyder att kylkedjan inte bryts, temperaturskillnaderna minskar och därmed minskas risken för att varorna blir dåliga. 

I packeriet

Vi tittar själva igenom alla grönsakerna, så att vi kan sortera bort det vi inte själva skulle velat stoppa i oss. Det som sorteras bort av kvalitetsskäl, kan vi använda till foder till djuren på vår gård. Vår oxe njuter i fulla drag av de ekologiska frukterna och grönsakerna. 

Tycker ni ibland att man inte kan avbeställa eller beställa med lika kort varsel som alla "levererar inom 10 min."-företag därute? Det är riktigt! För att minska matsvinnet, gäller det att kunna planera vad bönderna ska skicka till oss, efter att ni har sagt till oss vad ni vill ha levererat. Det kräver lite längre planeringstid, men är bättre för att jobba mot minskat matsvinn. Vad vi kan göra är dock att bli ännu bättre på att förutse era beställningsmönster, det är något vi jobbar intensivt på. Det kan också hjälpa till att göra beställningarna från bönderna mer exakta, något som är en fördel både för dem, er, oss och planeten. 

Eftersom vi bara köper in till de matkassar och  lådor som ni har beställt, finns det inte mycket över när vi har packat klart. Det kan dock finnas lite frukt och grönt som är fräscht och fint. Det försöker vi använda på bästa möjliga sätt: 

  • vi säljer det i våra två gårdsbutiker (Krogerup Avlsgaard och Banegaarden i Danmark)
  • vi använder det till att laga lunch till vår personal eller till andra events vi håller i
  • vi ger det som foder till djuren 
  • vi komposterar det på Krogerup Avlsgaard, så det blir till näring för nya ätbara växter 

I packeriet blir grönsakerna ibland packade i plast, inte ofta, men det kan ske. Det kan tyckas onödigt. Men plasten skyddar varorna så att de inte blir dåliga innan de ska tillberedas i ditt kök. Vi värderar alltid huruvida plasten behövs, eller om vi kan använda något annat. 

Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-