Isört
Isört särskiljer sig tack vare sina tjocka blad med droppformsmönster på baksidan, mönster som liknar dagg eller rimfrost. Isörtens blommor öppnas bara ett fåtal timmar per dygn, när solen väl skiner. Växten trivs egentligen allra bäst där solen skiner starkt och länge. Den ger mycket avkastning om man odlar den, och man kan till och med skörda bladen i omgångar eftersom nya blad växer ut. När växten beskurits blir smaken på bladen än mer intensiv.
Matlagning
De saftiga bladen kan användas råa, men de fungerar även utmärkt i varma rätter. Grilla t.ex. bladen på hög värme då får de en härlig, lätt syrlig smaknyans. Tycker du bättre om vanliga sallader kan isörten också användas istället för eller i kombination med andra bladgrönsaker. Isörtens råa blad smakar lätt av salt och man kan använda både stjälkar och blad. Om bladen hunnit bli för stora eller grova kan de strimlas eller grovhackas innan de blandas i en sallad.
Odling
Isört är en flerårig växt, men den trivs egentligen inte så bra här i vårt klimat eftersom den inte är så tålig mot frost, och heller inte mot för mycket vatten. Precis i början av växtprocessen är bladen stora, men med tiden förgrenar sig stjälkarna och bladen blir mindre. Allt på isört går att äta, och det är inte bara bladen som utvecklas med tiden, det gör smaken också. Isört tar nämligen upp salter ur jorden och då blir smaken mer koncentrerad ju längre växten får stå. Här i Norden hinner isörten knappast blomma eftersom säsongen är så kort, men ibland kan det faktiskt dyka upp blommor på den som liknar små havstulpaner.
Vi odlar isört av typen Condifolia i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.