Sök
Meny
Fav
Favoriter

Gines - citrusodlaren i Andalusien

Nästan varje vecka levereras citrusfrukter från Gines till vårt packeri

Jorden är röd, nästan gråaktig på Gines gård. Det är torrt och dammet flyger runt i den vinande vinden. Vi står i Gines apelsinlund i södra Spanien, nära byn Alboleras. Vi har samarbetat Gines i många år, och nästan varje vecka kommer en leverans av olika citrusfrukter från hans gård till vårt packeri.

Apelsinodlingarna ligger mellan berg, mitt i ett varmt och torrt landskap. Det är nästan svårt att förstå hur så söta och saftiga apelsiner kan växa här: ”Väderförhållandena resulterar i en mycket kompakt och intensiv apelsin som fortfarande är väldigt saftig” berättar Gines. Varje år får vi cirka 800 ton citrusfrukter från Gines odlingar. 

Apelsinträden är utsträckta på ett 25 km stort område och utsikten över träden och de tusentals små orangea och gula frukterna är helt fantastisk. Det märks att här ligger både hantverk och tradition bakom produktionen och Gines berättar stolt om samarbetet med naturen, de lokala odlarna och Årstiderna. 

Gines lärde sig att odla apelsiner av sin farfar eftersom han som barn fick vara med ute på odlingarna och hjälpa sin mamma och pappa. Förutom att vara lantbrukare har Gines en filosofiutbildning och hans inställning till sin apelsinproduktion är mycket simpel: ”Du får apelsiner att växa genom lite vatten, kompost och kärlek... det är allt”.

Idag får vi grapefrukt, apelsiner, citroner och lime från Gines odlingar. Vår inköpare Per Stilling beskriver Gines citrusproduktion som en "lekstuga", ett ställe där vi har möjlighet att anpassa mängden och prova nya saker.

Vår egna ekologiska limeodling hos Gines

För 6 år sedan planterades en liten limeodling med lite större limefrukter, som är anpassade till klimatet och har en härlig kryddig smak. Idag får vi all vår lime från denna odling. Så Årstidernas kunder har deras egen lilla limeodling mitt i Andalusien.

Vårt nästa projekt hos Gines är granatäpplen. Det har planterats en buske och vi ska tillsammans se om vi kan få ännu fler frukter från Gines i framtiden. Men först måste busken bli stor, och det kräver ju bara lite vatten, kompost och spansk kärlek. Det vet ju Gines allt om.

Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-