Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Ormlök (Allium ophioscorodon)

Ormlök är en löksort som är nära släkt med den vitlök vi oftast hittar i livsmedelsaffärer. Skillnaden på den klassiska vitlöken och ormlök är att ormlöken bildar en lång, slingrande stjälk med ståndare – det liknar nästan en orm. På varje ståndare sitter en liten yngellök. Ormlökens smak påminner om vanlig vitlök men är aningen blommigare i smaken. Hela vitlöken, från klyfta till stjälk och yngellök går att äta.

Matlagning
Ormlök går att använda på samma sätt som vanlig vitlök; finstrimla och stek eller koka den i olika typer av rätter. Eller hacka eller pressa den och använd som smaksättare i t.ex. långkok och andra grytor, marinader osv. Yngellökarna kan också ugnsbakas hela ihop med olika sorters rotfrukter. Möjligheterna är oändliga. 

Odling
Ormlök tillhör en vitlöksvariant som ibland kallas “hardneck” – vanlig, klassisk vitlök tillhör klassificeringen som ibland kallas “softneck”. De olika benämningarna handlar om huruvida lökens blast blir styv och hård eller mjuk och gänglig. 

Ormlök och andra typer “hardneck” trivs bra i vårt klimat, men ormlök är vanlig framförallt i södra delen av Skandinavien där den främst används i storkök. Generellt sett går det ganska lätt att odla ormlök, så länge jorden är bra och så länge man kommer ihåg att rensa bort ogräset som dyker upp runt lökplantan. Vitlök är nämligen inte så hårdför och behöver ganska mycket hjälp på traven för att vinna över ogräset.

Yngellökarna kan sättas i jorden på hösten eftersom det krävs frost för att det ska bildas klyftor. När den vindlande stjälken börjar räta på sig har ormlöken vuxit färdigt och är redo att skördas. Oftast skördar man den innan yngellökarna hunnit mogna helt eftersom de tar smak från löken nere i jorden. Vanligtvis kan man skörda ormlöken från och med juli, men ibland går det också att skörda tidigare, om man t.ex. vill använda den som färsk vitlök med blast.

Vi odlar ormlök på vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Ormlök förvaras bäst i grönsakslådan i kylen, men tänk på att det inte ska vara för fuktigt. Vid rätt förvaring håller ormlök vanligtvis i upp till 10 dagar.

Ormlök (Allium ophioscorodon)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-