Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Störbrytböna (Blauhilde)

Störbrytbönan (lat. Phaseolus vulgaris L. var. Vulgaris) har långa och tunna, mörklila bönskidor. Skidorna blir brungröna när de kokas, men de smakar alldeles ypperligt trots den tråkiga färgen. Störbrytbönor är mycket produktiva och går att odla både i växthus och på friland. Bönrankorna blir 2,5 meter höga och ger varje trädgård något pittoreskt över sig. Hela trädgården blir mer estetiskt och sinnlig tillfredsställande. Alldeles färska bönor innehåller lektin som kan ge ont i magen, så bönorna ska kokas innan man äter dem.

Störbrytbönor är inte så välkända som de borde vara. De smakar så otroligt gott att vi borde lära känna dem mer. När det väl är säsong borde man faktiskt äta störbrytbönor nästintill varje dag. Bönor är generellt sett en gröda med mycket protein som faktiskt kan ersätta köttet i maten, så länge man äter varierat i övrigt.

Matlagning
Jämfört med “vanliga” gröna bönor smakar den här sorten extra gott. Störbrytbönor kan med fördel blancheras (koka upp en kort stund) och ätas med en skvätt olivolja och citron- eller limesaft, lite schalottenlök och färsk oregano. Ett annat förslag är att ta upp dem ur blancheringsvattnet och lägga dem i en stekpanna med en klick smör tillsammans med schalottenlök, oregano, salt och peppar. Servera sedan de stekta bönorna direkt.

Det finns nästan inget tråkigare än bönor som tillagats för länge. Om bönan är rätt tillagad ska de ha kokat kort tid (och eventuellt läggas i isvatten direkt efter kokningen), så att de bevarar sitt tuggmotstånd. Sedan, när man väl fått till bönorna, kan de blandas i allsköns grönsallader eller serveras med vit smörsås (beurre blanc), i gryträtter eller syltade. Man kan faktiskt också fritera bönor genom att doppa dem i luftig frityrsmet och fritera i olja. Då får man en riktigt knaprig böna att bita i.

Odling
Det är viktigt att bönan får en bra start i jorden, den får varken sås för tidigt eller för sent. När den lilla bönplantan har fått 4-5 blad och börjar klättra själv, klarar den sig bara den har ett växtstöd att klättra på. En bra sak med bönor är att de sällan är utsatta för skadedjur eller sjukdomar.

Vi odlar störbrytbönor i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Förvara färska bönor i en lufttät behållare i kylen, men de ska helst ätas alldeles nyskördade!

Störbrytböna (Blauhilde)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-