Sök
Meny
Fav
Favoriter

Grönsaksodlingen Marienlyst

Mogens odlar morötter och insekter

Mogens Hansen från grönsaksodlingen Marienlyst är en riktig morotspionjär

Långt innan det fanns några standarder och regler inom ekologisk odling odlade Mogens på grönsaksodlingen Marienlyst. Han bara gjorde så som han alltid hade gjort, inte för att han gjorde någon jättestor förtjänst, men för att Mogens var övertygad om att ekoodling var det allra bästa. Kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel var ingenting som han såg någon framtid i.

Mogen var en av grundarna bakom den första hälsokostbutiken i Århus, Danmark. Den hette Jordens Frukter och existerar fortfarande idag. Det har inte alltid varit lätt för Marienlyst att konkurrera med de konventionella odlarna, för priset på de konventionellt odlade morötterna var väldigt lågt, och Mogens fick kämpa för att hans grönsaker ens skulle få finnas på hyllorna i matbutikerna. Men Mogens gav inte upp så lätt, som den kämpe han är! 

Marienlyst är beläget i Herlev och ligger vackert högt beläget med utsikt över markerna, och här odlas många av de morötte, palsternackor och andra rotfrukter som vi använder oss av i Årstidernas matkassar.

 

Jordiga morötter med blast


Hur ser framtiden ut på Marienlyst?

Idag är Marienlyst en toppmodern grönsaksodling och morötterna packas direkt på gården i ett fint packeri. Mogens har givetvis nya projekt på gång och Marienlyst är en leverantör under ständig utveckling. Mogens har även börjat utforska en annorlunda passion - hur man skulle kunna odla något så exotiskt som insekter. I Asien har insekter ingått i kosten i generationer, och det finns inte många som rynkar på näsan när det hamnar på tallriken. Mogen är övertygad om att insekter kan vara framtidens mat men är fortfarande bara i utvecklingsfasen för sitt projekt med odling av insektslarver. Han har en idé om att alla rester från rotfruktsodlingen skulle kunna bli foder till insekterna - som sedan kan bli proteinrik människomat i framtiden.

 

Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-