Sök
Meny
Fav
Favoriter

Paco Lozano

Fantastiska och ekologiska tomater från Spanien

EcoSur i Andalusien har varit certifierad ekologisk sedan 1996

Paco Lozano driver EcoSur med sina tre bröder. På deras gård odlar de många olika sorters tomater men också mini vattenmeloner, papaya och auberginer. Men Pacos stora passion är ändå tomater. Inte vilka tomater som helst utan ekologiska, vackra tomater som har fått mogna under den spanska solen i hans ouppvärmda växthus i Almería. De är söta, saftiga och smakar helt fantastiskt.

Faktum är att Pacos tomater är så speciella och av så bra kvalitet, att han har sin egen tomatlåda hos oss, Pacos Tomatlåda, fylld med utvalda favoriter från EcoSur.

Att promenera genom sina stora växthus för att hålla koll på hur det går med odlingarna är Pacos dagliga favoritsyssla. Han brinner för att få fram den allra bästa smaken och att odla många olika tomatsorter helt ekologiskt.

EcoSur har en lång tradition av ekologisk odling

Ekoodling har alltid varit närvarande i Lozano-familjen. Långt innan 'ekologi' var ett vedertaget begrepp. Paco minns hur hans familj hängivet har odlat i flera generationer på samma mark som han nu odlar på med sina bröder. Det har alltid handlat om att använda sig av så naturliga odlingstekniker som möjligt för familjen Lozano. Respekten för miljön och naturen har sedan gått i arv till Paco och hans bröder, som har blivit pionjärer i Andalusien. De var nämligen först med att odla ekologiska frukter och grönsaker i ouppvärmda växthus, och EcoSur fick sin ekologiska certifiering redan 1996.

 "Vår filosofi är att få fler att prova ekologiskt"

Eco Surs största växthus ligger vid kusten i Almería, nära den vackra och skyddade nationalparken Cabo de Gata. De har också växthus cirka 200 km inåt landet nära Granada, där temperaturerna är lite svalare vilket är perfekt under den stekheta spanska sommaren. Inga av växthusen är uppvärmda för att minimera odlingarnas avtryck på miljön.

I det varma klimatet kan vanligtvis vatten vara en bristvara men EcoSur jobbar med innovativa lösningar för att säkerställa att de alltid har tillräckligt med vatten till sina odlingar. De får vatten från en brunn under jorden. Vattnet får sedan transporteras genom en avsaltningsanläggning som filtrerar saltvatten och sedan samlas det upp i depåer i väntan på de sällsynta regnskurarna.

Förutom att jobba med ekologisk produktion av frukt och grönsaker, är de tre bröderna också entusiastiska förespråkare för ekologi i lokalområdet. De driver tre ekologiska butiker i sin hemstad, och kommer inom kort öppna en fjärde. Visionen är enkel: "Vår filosofi är att få fler att prova ekologiskt", säger Paco Lozano.

På fritiden tycker Paco om att ägna sig åt skärmflygning från de vackra bergen som omger Almería. Han har också en pilotlicens, och har nyligen köpt en tandemkite, så att han kan ta med sig vänner på sina adrenalinfyllda glidflygningar i den vackra naturen. Vi hoppas att vi får följa med på en tur nästa gång vi ses.

Bilder och information från Riverford.co.uk

Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-