Oca
Det är inte många som vet att roten på de flesta grönsaker också går att äta. Det ska vi råda bot på! Ibland kan smaken skilja sig mycket åt mellan roten och resten av grönsaksplantan, t.ex. smakar fänkålsrot markant av palsternacka. Detta gäller dock inte för ocan, som smakar likadant oavsett om man skördar stjälkarna, bladen eller rotfrukterna. Ocans rötter är små och knöliga och finns i många olika fina färger. Oca kommer ursprungligen från området kring Anderna och har i många hundra år varit en del av baskosten i Sydamerika. Där är ocan den mest odlade grönsaken utöver potatisen.
Matlagning
Oca är riktigt god att ha i en sallad, inte minst för att den ger lite extra färg. Dessutom ger den mer näring i en lättare sallad, så man blir mättare. Använd oca antingen rå eller tillagad. Skiva rotfrukterna tunt och smaksätt med salt och citronsaft så är de klara att ätas. Rå oca smakar milt syrligt och har knaprig konsistens. Bladen kan t.ex. användas som topping i en sallad, men plocka inte för många; ocan behöver sina blad för att fortsätta växa.
Odling
Oca är lätt att odla. Den behöver täckas med fiberduk när frosten väl kommer, så tänk på det. Oca mår allra bäst när den får mycket sol, så plantera den på en plats där den kan få så mycket sol som möjligt. Det finns flera olika varianter av oca, och färgen varierar från röd och gul till prickig. Plantan har tjocka, krispiga stjälkar och små, syrliga och lätt duniga blad som påminner om harsyra. Rotfrukterna skördas sent på året medan blad och stjälkar kan skördas från maj fram tills frosten lägger sig.
Vi odlar oca i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.
Förvaring
Denna rotfrukt ska förvaras mörkt och svalt, t.ex. i grönsakslådan i kylen.